Image: A modern masterpiece
  • LOCATION: London EC1V
  • BUDGET: £60,000

A modern masterpiece

The most unique renovation for a multi-level home

In one of the most challenging and unique renovation projects seen by the Barbara Genda team, James Miller and his wife decided to convert three flats in an old industrial unit into one large spacious home. It is not easy to find a multi-level property in London, especially one with fantastic views and so when the opportunity came up to buy three top floor apartments in one building, the Miller's decided to jump in and buy all three and

then convert them into one home, whilst keeping the building's industrial heritage through a careful selection of colourings and finishes. The entire top floor became one larger master bedroom with an en-suite and two massive separate dressing rooms. We also fitted bespoke units in the L-shaped gallery library on the same floor with plenty of storage and a small seating area, overlooking the kitchen below and with lovely views.

LIVING ROOM & GALLERY

The middle floor comprised a large kitchen with two island units. One for cooking and one with built-in sinks on each side and the other for a seating area. Also on this floor was the family living area and we fitted a large TV unit under the mezzanine floor to incorporate a flat screen TV. We also fitted bespoke units in the L-shaped gallery library on the same floor with plenty of storage and a small seating area, overlooking the kitchen below and with lovely views.

MASTER BEDROOM

With his design industry background, James knew exactly what he wanted and so he was able to provide us with definite design ideas for much of the furniture he commissioned us to make. He asked us to turn his ideas into reality and we were asked to design a bed with headboard, cabinets for beside the bed and a customised AV unit at the base of the bed to incorporate a TV and a sophisticated sound system that would link in with the rest of the house. This proved to be particularly challenging as there had to be so many cables and plugs going into and behind the headboard for the bed.

HIS & HERS CLOSETS

We decided to design separate "his and hers" dressing rooms with different access points. Mrs Miller's walk-in closet leads off from the bedroom and incorporates special make-up drawers and vanity units, while Mr Miller's walk-in wardrobe comes off the hallway and includes an ingenious chute that sends dirty clothes directly from the wardrobe to the laundry room on the first floor. The pale Douglas fir veneer was used in the flooring and shelving units of the dressing rooms to give a light and airy feel as there were no windows for natural light.

EN SUITE BATHROOM

The master bathroom was a work of art, creating a modern light look. James wanted a space that was practical for two people to use but offered absolute luxury. At each end of the storage space, there were open shelves to store towels and some toiletry items. But then cleverly concealed behind mirrors was further storage space, accessible by a gentle push on the mirror.