Image: A clever illusion of space
  • LOCATION: Surrey CR8
  • BUDGET: £45,000

A clever illusion of space

Bright, contemporary and ultimately practical

Barbara Genda had originally worked on this client’s holiday flat in the South of England and was then asked to work on a re-modelling and re-building project for their main home. The main challenge for this project was the living space, where a room divider featuring bookcases was required, incorporating a pillar

that the client wanted to ultimately hide. Also in the scope of this brief were the master and secondary bedrooms. Overall the client was to create a bright and contemporary home that was suited to modern, practical, everyday living.

LIVING ROOM

To complement the existing contemporary furniture, a media centre was created in the living area with a high gloss black lacquer and a walnut finish. The stunning, focal, centrepiece of this space was a grand through-wall bookcase designed to fit around a central pillar, thus hiding it. The clever placement of mirrors made the concealed pillar blend seamlessly into the rest of the book that opened onto the room behind. By finishing this in the same materials as the media centre the bookcase looked as though it had been there all the time. Finally, a freestanding large feature cabinet was included in the design, making a statement with high gloss black drawers.

MASTER BEDROOM

Following the successful work on the living room, Barbara Genda was invited to design and install wardrobes in the master bedroom. The same sleek high gloss black was used for an entire suite of furniture in the bedroom, including the bed, bedside tables and a quirky corner dressing table. For that extra touch of luxury, a new walk-in wardrobe was also created with an island seat and drawers.

GUEST BEDROOMS

A more classical theme was introduced in to two further guest bedrooms, fitted with wardrobes and furniture. To complement the walnut and wenge finish, grey mirrors were also included in the design.